شهرداری، دادستانی و میراث فرهنگی وارد شوند

به گزارش مجله استخدام جدید، موضوع تأمین ایمنی در بازار تهران و انشعاب های برق واگذار شده و نشده در آن داستان طولانی دارد.

شهرداری، دادستانی و میراث فرهنگی وارد شوند

مسئولان تصمیم های مختلفی برای ایجاد امنیت در بازار گرفته اند اما بیشتر این تصمیم ها رنگ اجرا به خود نگرفته اند. به این بهانه با سیدمحمود محمدی کارشناس قضایی درباره چرایی محقق نشدن برنامه های مسئولان برای ایمن کردن بازار گفت وگو نموده ایم.

چند سالی می گردد از ایمن سازی انشعاب های برق بازار تهران خبر داده می گردد و مسئولانی با افتخار آن را جزوی از کارنامه کاری خود بیان می نمایند، اما گشتی کوتاه در بازار تهران نشان می دهد که واقعیت غیر از آن چیزی است که ادعا شده است. موضوعی که با داغ شدن مباحث پیرامونش در دوسال اخیر، پای مسئولان ارشد استان را هم به ماجرا باز نموده بود به گونه ای که محمدحسین مقیمی استاندار وقت استان تهران برای چاره کردن این معضل مهم در بازار چند نشست با مسئولان برگزار کرد. او اسفند سال 96، به مسئولان استان دستور داده بود انشعاب های غیرمجاز و شبکه فرسوده برق را ساماندهی نمایند.

  • فقط 20 درصد پیشرفت

مقیمی خرداد سال 97 محدوداً جلسه ای تشکیل داد و با تشکیل کارگروهی دستور خود را تکرار کرد. او قاطعانه از مسئولان و اعضای کارگروه تشکیل شده خواست تا 25 هزار انشعاب برق نا ایمن و 6800 انشعاب برق بحرانی را در مدت 3 ماه ساماندهی نمایند. مسئولان هم در گفت وگوهای رسانه ای از شروع عملیات ایمن سازی خبر دادند. حالا با تغییر استاندار در حالی که استاندار جدید پیگیری خاصی درباره مصوبات قبلی نداشته است، شواهد و قراین نشان می دهد از آن دستور وضرب الاجل داده شده تنها یک پنجم آن محقق شده است. ایمن سازی تنها 6 هزار انشعاب غیرمجاز و کنتور ناایمن از مجموع 31 هزار انشعاب و کنتوری که باید تا خرداد سال 97 ایمن می شد. حالا نزدیک به یک سال از ضرب الاجل مزبور گذشته است و روند ایمن سازی به قدری کند است که به نظر می رسد با این سرعت نباید به این زودی منتظر ایمن سازی کامل بازار بود.

  • دستوراتی که ضمانت اجرا ندارند

روند پی گرفته شده در گذشته برای ایمن سازی بازار تهران با نواقصی همراه بوده است. نواقصی که یک کارشناس حقوقی درباره اش می گوید: این درست است که بازار تهران به لحاظ جنبه های اقتصادی، تاریخی، گردشگری و سیاسی خود ابعاد امنیتی دارد اما، نباید این نکته را نادیده گرفت که هر مسئله امنیتی را نباید در جلساتی مانند کارگروه هایی که مصوباتشان جنبه اجرایی چندانی ندارد طرح کرد. سیدمحمود محمدی به جلساتی که برای سامان دادن انشعاب ها و سیم های برق بازار تهران و در استانداری برگزار شده است اشاره می نماید و می گوید: با اینکه چند مرتبه استاندار وقت به مسئولان دستگاه های اجرایی مهلت داد تا کنتورهای نا ایمن و انشعاب های غیرمجاز برق بازار را ساماندهی نمایند، عملاً این اتفاق رخ نداده است. به نظرمی رسد نهادهایی مانند استانداری به دلیل استفاده نکردن ازتوان قوه قضاییه نتوانسته اند مصوبات خود را پیش ببرند.

محمدی در پاسخ به این سؤال که آیا می توان مسئله امنیت بازار تهران را در شورای تأمین مطرح نمود و برای آن حکم قضایی گرفت، این کار را نادرست دانست و بیان داشت: مسئله بازار تهران، یک آسیب و پدیده شهری است که ضرورتی ندارد به آن نگاه امنیتی گردد. متأسفانه این نگاه وجود دارد که هر مسئله بزرگی در کشور را بدون در نظر دریافت اصل ایجاد آن، سیاسی می نمایند تا روند آنالیز آن به نهادهای دیگری منتقل گردد. معتقدم میراث فرهنگی، شهرداری و حتی دادستان به عنوان مدعی العموم می توانند این موضوع را پیگیری نموده و احتیاج به ورود شورای تأمین و برای سامان دادن به وضع ایمنی بازار پایتخت نیست. او در پاسخ به این سؤال که آیا می توان انتظار داشت در صورت ورود شورای تأمین، مصوبات این شورا می تواند دستگاه های اجرایی را ملزم به ایجاد زیرساخت های لازم برای تأمین ایمنی در بازار کند یا خیر، می گوید: براساس قانون حدود اختیارات شورای تأمین استان ها کاملاً تعیین است و شورای تأمین استان نمی تواند در مسائلی مانند ایمنی بازار تهران ورود کند. موضوع ایمنی بازار در حدود اختیارات شهرداری تهران است و این نهاد است که می تواند به مسئله ورود کند.

اوحرفش را این طور ادامه می دهد: شورای امنیت کشور و به تبع آن شورای تأمین استان ها با خلا قانونی برای اجرایی کردن دستورات خود روبه روهستند. به عنوان مثال اگر در شورای تأمین مصوب گردد تا دستگاه ها ایمنی سیم های برق را اجرا نمایند چون دادستان عضو موظف و مکلف شورای تأمین استان نیست ضمانتی برای اجرای دستوراتی که صادر می گردد وجود ندارد و تنها می توان مدیرانی که این دستور را اجرا ننموده اند عزل کرد. اگر دادستان عضو مکلف و موظف شورای تأمین گردد آن موقع دستورات شورا با رعایت حقوق عامه جنبه قضایی پیدا نموده و می توان آن را به صورت کامل اجرا کرد. البته بعضی قضات و دادسراهای نواحی در این باره احساس مسئولیت نموده و یاری های قضایی برای الزام به ایمنی ارائه می نمایند که این همکاری کافی نیست.

  • دستگاه ها به مسئولیت خود عمل نمایند

سیدمحمود محمدی-کارشناس قضایی

این کارشناس قضایی و حقوقدان با بیان اینکه بدون حکم قاضی نمی توان اموری مانند آنچه در بازار به آن احتیاج است فراهم کرد می گوید: این نکته را باید در نظر داشت که نهادهایی مانند میراث فرهنگی، شهراری و اصناف هریک مفاد قانونی در اختیار دارند که می توانند با استناد به آن، قضات را برای صدور احکام الزام آور ایمن نماینده بازار مجاب کند. بنابر این این دستگاه ها با ظرفیت های موجود پیش بینی شده می توانند در ایمنی بازار نقش فعال تری داشته باشند. این موضوع بستگی به دیدگاه مسئولان در این دستگاه ها و عزم آنها برای ایمن کردن بازار دارد و قطعاً قوه قضاییه نیز در راستای امنیت بازار، کاسبان و شهروندانی که در ان تردد می نمایند مساعدت لازم را انجام خواهد داد.

  • آتش نشانی منطقه جوابگو نبود

برای پیگیری اینکه آتش نشانی به عنوان یکی از اضلاع ایمنی در بازار تهران چه اقداماتی برای افزایش ضریب ایمنی در آنجا انجام داده است با امیرهاتفی رئیس منطقه 5 آتش نشانی پایتخت تماس گرفتیم. او با وجود وعده ای که برای گفت وگو و ارائه آماری از اقدامات آتش نشانی به خبرنگار ما داد در موعد مقرر حاضر به گفت وگو نشد و خبرنگار ما را به سخنگوی آتش نشانی تهران ارجاع داد. متأسفانه سخنگوی آتش نشانی تهران نیز به تلفن های خبرنگار خبرنگاران محله پاسخ نداد تا تعیین نگردد مسئولان آتش نشانی چه اقداماتی برای ایمنی بازار تهران و سیم های برق رها شده در این بازار انجام داده اند. خبرنگاران محله آمادگی دارد در صورت وجود اقدامی از سوی آتش نشانی برای ارتقای ایمنی در بازار تهران، نظرات مسئولان آتش نشانی پایتخت را در این باره منعکس کند.

  • شهردار ناحیه 3:
  • سرعت ایمن سازی در یک سال گذشته افزایش یافته است

    محسن حاتمی-شهردار ناحیه 3 منطقه 12

    با اینکه از سوی مسئولان، برای ایمن کردن سیم های برق و تعویض کنتورهای فرسوده کوشش هایی اجرا شده است اما وسعت بالای بازار، تعداد زیاد کنتورهای فرسوده احتیاجمند بازسازی است و بعضی مسائل اقتصادی و حقوقی سبب شده روند نوسازی با فراز و فرودهای زیادی همراه گردد. شهردار ناحیه 3 منطقه 12 درباره اقدامات اجرا شده برای ایمن سازی بازار می گوید: در یک سال گذشته، 24 پاساژ و سرا با 1650 انشعاب، کنتورها و سیم های برق خود را نوسازی و اصلاح نموده اند. روند اصلاح و نوسازی در 18 پاساژ با 1105 انشعاب درحال اجرا است و قرارداد نوسازی و اصلاح 2200 انشعاب دیگر در 33 سرا نیز در مراحل نهایی قرار گرفته است. به گفته محسن حاتمی اکنون بعضی پاساژهای بازار را می توان ایمن نامید: پاساژهایی مانند بوعلی، موثقی و بخشی از سرای بازرگانان از جمله مراکز ایمن شده در بازار تهران هستند. در گذشته سالانه تنها 4 پاساژ ایمن می شدند اما در یک سال گذشته این روند شتاب گرفته و سرعت ایمن سازی بالا بوده است.
منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 4 مرداد 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: estekhdamjadid.ir شناسه مطلب: 199

به "شهرداری، دادستانی و میراث فرهنگی وارد شوند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شهرداری، دادستانی و میراث فرهنگی وارد شوند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید