شروع روز با غلط های عجیب و غریب

به گزارش مجله استخدام جدید، محمد حسینی می گوید: شما از صبح که بیدار می شوید با اشکال های عجیب و غریب زبانی روز را شروع می کنید؛ مثلا در مترو تقریبا عموم جمله هایی که هشدارها یا اعلان های مترو هستند و داخل آن فضا پخش می شوند غلط هستند و نحو زبان فارسی را رعایت نکرده اند.

شروع روز با غلط های عجیب و غریب

این نویسنده و ویراستار در گفت وگو با خبرنگاران، درباره آسیب های فضای مجازی به زبان فارسی اظهار کرد: آن چه برای زبان هشداردهنده است، اتفاقا فضای غیرمجازی است یعنی تلویزیون، رادیو و مطبوعات؛ در حال حاضر این ها بیشترین لطمه را به زبان فارسی می زنند.

او در ادامه تاکید نمود: غلط نویسی هایی که به وسیله فضای مجازی رایج شده تقریبا هیچ آسیبی به زبان فارسی نمی زنند و تاثیر کوتاه مدتی دارند. زبان به هر حال یک موجود زنده و پویاست و درباره خودش تصمیم می گیرد و خیلی غنی تر و قوی تر از این است که فضای مجازی بتواند به آن آسیب بزند؛ برای این که یک کاربر فضای مجازی مطمئن است نوشته ها و خوانده هایی که در آن فضا دارد ملاک و معیار نیستند.

حسینی متذکر شد: اما گاهی برای بیشتر افراد جامعه این سوءتفاهم وجود دارد که تلویزیون، رادیو و مطبوعات منبع رسمی هستند و آن چه می نویسند به لحاظ صرف و نحو درست است و برای همین ممکن است که مردم را دچار خطا کند، کمااین که دچار خطا هم نموده است.

این داستان نویس سپس با اشاره به رعایت نکردن مرتبه زبانی توسط رادیو بیان نمود: رادیو یک کار عجیب و غریب می نماید و آن هم رعایت نکردن مرتبه زبانی است. رادیو را که باز می کنید فکر می کنید در محله جاهل ها به سر می برید؛ لحنی که با مخاطبان میلیونی خود حرف می زنند و تصور می نمایند که صمیمیت است. اما این طور نیست و مرتبه زبانی جامعه را تغییر می دهند و این مرتبه، به مرتبه معیار تبدیل می گردد. این ها زبان رسمی و معیار جامعه نیستند.

او اضافه نمود: تلویزیون هم که فاجعه است؛ خصوصا در برنامه هایی که رسمی است و مجری ها از روی یک متن می خوانند که پر از غلط های عجیب و غریب است. حتی امکان ندارد همان مجری را اگر بیرون با کلاشینکف هم تهدید کنید بگوید بدین وسیله خریداری گشت یا می باشد. فضای مجازی تاثیری در ترویج غلط نویسی ها و آسیب رسیدن به زبان ندارد و دوره ای کوتاه مدت است که لطمه ای نخواهد زد؛ بلکه این مراکز رسمی و رسانه های رسمی هستند که باعث آلودگی زبان فارسی شده اند.

مدیر تحریریه نشر ثالث در ادامه با اشاره به اهمیت ویراستاران در کاهش غلط نویسی های کتاب هایی که منتشر می شوند، گفت: ناشران اگر می خواهند جدی گرفته شوند و مخاطب داشته باشند باید ویراستاران را جدی بگیرند. در حال حاضر، مخاطبان کتاب های ناشرانی را می خوانند که دارند کوشش می نمایند نثر کم غلطتری را به مخاطبان عرضه نمایند. ویراستاران هم در بخشی از آن چه دارد منتشر می گردد موثر هستند و همین هاست که باعث می گردد متوجه تفاوت نشرها بشویم.

محمد حسینی با بیان این که فرهنگستان زبان و ادب فارسی هم یک اداره همانند اداره های دیگر کشور است، اظهار کرد: من می دانم که نه همه اما برخی از دوستانی که در فرهنگستان زبان و ادب فارسی هستند، شایستگی حضور در آن جا را دارند و زحمت لازم را می کشند اما قدرت اجرایی ندارند. مثلا اگر مجری یک برنامه چیزی را غلط می گوید فرهنگستان چه قدرت اجرایی ای دارد تا بتواند منع یا اصلاحی انجام دهد؟

او در انتها گفت: عناصر مختلفی بر زبان تاثیر می گذارند و جایی مثل فرهنگستان با تعداد محدودی عضو و کارمند زورش به هزاران هزار رسانه نمی رسد. این کار یک عزم ملی می خواهد تا اول بخواهیم و بعد بدانیم که از کجا باید کار را آغاز کنیم. تلویزیون ما به جای این که تمرکزش را روی ظواهر مجری ها یا این که کدام صحنه باید حذف بگردد یا نگردد بگذارد باید تک تک مجری هایش را پرورش بدهد و آن ها را وادار به مطالعه و آموختن کند و کسانی را به کار بگیرد که اقلا زبان فارسی را بلد هستند.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 30 فروردین 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: estekhdamjadid.ir شناسه مطلب: 91

به "شروع روز با غلط های عجیب و غریب" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شروع روز با غلط های عجیب و غریب"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید