برج طغرل تنها ساعت خورشیدی تهران
به گزارش مجله استخدام جدید، یکی از دیدنی ها و جاذبه های تاریخی استان تهران، برج طغرل شهر ری است که 9 قرن قدمت دارد. این برج آجری زیبا در شرق آرامگاه تاریخی شیخ صدوق قرار گرفته است.
در محدوده شهر ری و نزدیک آرامگاه ابن بابویه یک برج آجری قرار گرفته است که قدمت آن به 900 سال می رسد. برج طغرل شهر ری در دوران سلجوقی و دورانی که مرکز ایران از نیشابور به ری منتقل شد و به دستور طغرل بیک ساخته شده و به همین علت به این نام معروف شده است. این برج تاریخی اولین ساعت خورشیدی ایران هم به شمار می رود که یک جاذبه گردشگری بی نظیر شناخته می گردد. با مجله گردشگری دلتا همراه باشید.
آرامگاه طغرل
درباره برج طغرل نظرات گوناگونی وجود دارد. بعضی این محل را برج خلیفه یزید می نامند. عده ای آن را به نام آرامگاه طغرل بیک سلجوقی می شناسند اما در مجمل التواریخ آمده است که سلطان طغرل بیک در شهر ری فوت کرد و در همانجا مدفون شده است. بر اساس نوشته قزوینی رازی، طغرل در ری درگذشت و در آرامگاهی زینتی دفن شده است.
ساعت خورشیدی 20متری
یکی از خصوصیات عجیب برج 20 متری طغرل ساعت خورشیدی بودن آن است. دورتادور این برج 24 ترک وجود دارد. در بالای هر ترک آن چهار نیم دایره و هر یک از نیم دایره ها یک ربع ساعت را نشان می دهند. یک ساعت که از طلوع خورشید بگذرد، یک کنگره کاملا روشن می گردد. به همین شکل وقتی دو ساعت بگذرد دو کنگره روشن می گردد، تا اینکه در لحظه ای خورشید روی نصف النهار منطقه و در بیشترین ارتفاع خود از افق می ایستد. با غروب خورشید، این ساعت با نور مهتاب کار می نماید و بر اساس علم ستاره شناسی می توان گردش این ساعت در شب را شناسایی کرد.
تهویه هوا برای جلوگیری از پوسیدگی برج
یکی از ویژگی های دیگر برج طغرل انعکاس صدا در فضای داخلی آن است. این ویژگی به خاطر فضاهای خالی مربع شکلی است که درون دیوار برج قرار دارند. این فضاهای خالی باعث انعکاس و برگشت صدا و تهویه هوا می گردد و برج دیگر دچار پوسیدگی نمی گردد.
راهنمای مسافران جاده ابریشم
ویژگی دیگری که آن را با برج طغرل می شناسند، چیزی شبیه فانوس و روشنایی در شب بوده و برای مسافرانی که از خراسان به این سمت می آمدند حکم راهنما داشته است.
از طرف دیگر از بالای برج آن به عنوان رصدخانه استفاده می کردند و بام آن برای ستاره شناسی استفاده می شد و بعلاوه محل دیده بانی جاده ابریشم هم بوده است. روی دیواره بیرونی برج دری چوبی وجود دارد که به آن بادرو می گویند و داخل این در راه پله ای قرار گرفته است که محل عبور و مرور به بام این برج است و از آن برای دیده بانی و ستاره شناسی استفاده می کردند. این راه پله از دوره قاجار دیگر وجود ندارد. اگر به جاذبه های تهران و اطراف آن علاقه دارید، برترین منطقه ها برای سفر یک روزه اطراف تهران را بخوانید.
مشخصات معماری
برج طغرل با مساحتی بیشتر از 48 متر مربع به شکل استوانه، با خشت و آجر و به سبک معماری رازی ساخته شده است. در گذشته و بر بالای این برج، مانند برج های هم عصر خودش، گنبدی مخروطی شکل بوده است که در حال حاضر دیگر وجود ندارد. ارتفاع این برج در حال حاضر و بدون محاسبه این گنبد در حدود 20 متر است. تو خالی بودن دیوارهای بالایی بنا را محکم تر نموده و جنس خشت به کار رفته در برج که از زاج، خاک و سفیده تخم مرغ است نیز بر استحکام آن اضافه می نماید.
چگونه به برج طغرل تهران برویم؟
مترو: با استفاده از خط 1 مترو از ایستگاه مترو شهر ری خارج شوید. در جلوی در خروجی می توانید تاکسی و اتوبوس سوار و جلوی ورودی مجموعه طغرل پیاده شوید.
این برج دو ورودی در سمت شمال و جنوب دارد که از در شمالی می توانید به آن وارد شوید و در نیمه اول سال تا ساعت 18 (6 عصر) و نیمه دوم سال تا ساعت 16 (4 بعدازظهر) به بازدید این بنا بپردازید.
پیشنهاد مطالعه: برای تماشا مطالب بیشتر از گردشگری وسایل مورد احتیاج برای طبیعت گردی را ببینید.
منبع: پیام دلتا