ترکمن صحرا؛ تلفیق صدای دوتار و یال اسب!
به گزارش مجله استخدام جدید، خبرنگاران: یکی از بزرگ ترین مزایا و نعمت هایی که در کشور ما وجود دارد، تنوع اقلیم و آب و هوا، نژاد، زبان، فرهنگ و... است. این موضوع طبیعتاً تاثیر بسیاری نیز بر گردشگری کشور دارد و می تواند تنوع جاذبه های گردشگری در سراسر ایران را تامین کند.
یکی از زیباترین و دلنشین ترین بخش های ایران که تقریباً تمام گردشگران داخلی و خارجی عاشق آن هستند، نوار شمالی کشور است.
آب و هوای فوق العاده این منطقه به همراه سرسبزی چشم نوازش آن را تبدیل به یکی از اصلی ترین مقاصد سفر ها نموده است. در این مطلب نیز تصمیم داریم به استان گیلان و بخشی از خراسان شمالی برویم و شما را با جاذبه گردشگری فوق العاده ای به نام ترکمن صحرا آشنا کنیم.
درباره ترکمن صحرا
ترکمن صحرا منطقه زیبا و خوش آب و هوایی در شمال شرقی کشور است که بخش های زیادی از استان های گیلان و خراسان شمالی را شامل می شود. تقریباً می توان گفت که وسعت ترکمن صحرا بالاست و به همین خاطر نیز توانسته شهر هایی مثل گنبد کاووس، بندر ترکمن، کلاله، آق قلا، مراوه تپه، سیمین شهر، کمش تپه، نگین شهر، انبار آلوم و... را در خود جای دهد.
ترکمن صحرا که جلگه ای رسوبی و حاصلخیز است دشت های سرسبز و زیبایی دارد که با اسب های زیبایی از نژاد ترکمن با یال های بلند تلفیق بی نظیری را شکل داده است. این منطقه از سمت غرب با دریای خزر، از شمال با جمهوری ترکمنستان، از شرق با خراسان شمالی و از سمت جنوب نیز با کوهپایه های جنگلی البرز شمالی در ارتباط است.
بیشتر ساکنین منطقه ترکمن صحرا مردمی ترکمن و مسلمان اهل تسنن هستند که هم چنان بر پوشش سنتی زنانه و مردانه خودشان پا بر جا مانده اند. لباس های زنان این منطقه بسیار زیبا است و با زیورآلاتی بزرگ و البته پر از نگین های رنگی تزئین شده است.
مردان ترکمن صحرا نیز در کنار لباس سنتی زیبای خود همواره کلاه بزرگ سفید رنگی نیز به سر دارند. این منطقه دارای مردمانی با فرهنگ غنی است که به موسیقی اهمیت بسیاری می دهند. با تماشای ترکمن صحرا در دنیایی از دوتار، لباس های زیبا و اسب های باشکوه غرق خواهید شد.
جاذبه های گردشگری ترکمن صحرا
ترکمن صحرا جاذبه های تاریخی و طبیعی بسیاری دارد که می توانند برای گردشگران بسیار جذاب و دیدنی باشند. در ادامه به معرفی بعضی از آن ها می پردازیم:
آرامگاه گنبد قابوس
این گنبد بلندترین برج آجری ایران بوده و بر روی تپه ای خاکی قرار گرفته است. قدمت این گنبد به قرن چهارم هجری قمری و زمان قابوس بن وشمگیر باز می شود. این بنا برای کسانی که عاشق جاذبه های معماری و تاریخی ایرانی هستند گزینه ایده آلی خواهد بود.
مقبره خالد نبی
در میان سرسبزی های کوه گوگجه داغ، مقبره خالد نبی (ع) در کنار دو مقبره دیگر مربوط به پدر خالد نبی و چوپان قرار گرفته است. فاصله این منطقه با گنبد کاووس چیزی حدود 90 کیلومتر است، اما این راستا دارای مناظری خارق العاده است که تجربه بی نظیری را برایتان به جای خواهد گذاشت.
هزار دره
یکی از جذاب ترین بخش های دیگر ترکمن صحرا هزار دره است. این منطقه از سنگ های سست یا رسوب ریز پوشیده شده است و در آن هیچ گونه پوششی گیاهی وجود ندارد. این منطقه از نظر زمین شناسی اهمیت زیادی دارد، چراکه فرسایش های آبی و تراکم بالای آبراهه ها، سطح آن را دچار ناهمواری نموده است.
آبشار کبودوال
این آبشار، تنها آبشار خزه ای در ایران است که در منطقه ترکمن صحرا قرار گرفته است. راستا پیاده روی به سمت این آبشار خیلی زیاد است، اما منظره زیبایی که با صدای آب تلفیق شده است قطعاً حواس شما را از راستا پرت خواهد نمود.
گورستان مرموز
در نزدیکی مقبره خالد نبی (ع) تندیس هایی سنگی وجود دارد که آن منطقه را به یک گورستان شبیه نموده است. قدمت این منطقه به هزار سال پیش می رسد و به عنوان اثری ملی نیز به ثبت رسیده است.
روایات و افسانه هایی که در رابطه با این منطقه وجود دارند حاکی از آن هستند که این پیکره های سنگی در واقع دشمنان خالد نبی بودند که گرفتار خشم خداوند شده و به تکه سنگی تبدیل شده اند.
روایات دیگری نیز وجود دارند که می گویند خالد بن سنان از دست قوم خورشید به سمت قله کوه گوگجه پناه برده است و به خواست خداوند همراه با یارانش به شکل تکه سنگ هایی در می آیند تا در بند دشمنان قرار نگیرند.
سیمین شهر
این شهر در نزدیکی گورستان مرموز است و بنا های تاریخی، کارگاه های چاقوسازی، نمدمالی و قالی بافی زنان ترکمن آن شهرت بسیاری دارند. پیشنهاد می کنیم که لذت بازدید از این شهر را از خودتان دریغ نکنید!
بهترین زمان سفر به ترکمن صحرا
منطقه ترکمن صحرا در تمامی فصل های سال زیبایی های مخصوص به خود را دارد، اما اگر تصمیم دارید که در بهترین و خوش آب و هواترین شرایط این منطقه سفر کنید می توانید در ماه های فروردین و اردیبهشت و همین طور فصل پاییز به این منطقه سری بزنید.
باید بگوییم که شباهت آب و هوایی ترکمن صحرا با سایر شهر های شمالی ایران بسیار کم است، به همین دلیل هم اختلاف میزان بارش در این منطقه تفاوت زیادی با شهر هایی مثل بابلسر دارد و حتی در نقطه مقابل آن قرار می گیرد. در ماه بهمن معمولاً بیشترین میزان بارندگی و در ماه تیر کمترینِ آن را شاهد خواهیم بود.
گشت و گذار در ترکمن صحرا
علاوه بر تمامی جاذبه های گردشگری که تا به حال به آن اشاره نمودیم، ترکمن صحرا برای مسافران خود جذابیت های دیگری نیز به همراه دارد. گشت و گذار در بازار این منطقه یکی از بهترین تجربه های شما در این سفر خواهد بود.
زیورآلات ترکمنی این بازار شهرت بسیاری دارد و در کنار لباس های محلی زیبا تلفیق خوبی را ایجاد می نماید. علاوه بر این شما می توانید انواع پارچه های گلدار و نخی و همین طور فرش و قالی های دستباف را نیز به عنوان سوغاتی خریداری کنید.
اما ماجرا به همین جا ختم نمی شود. غذا های بومی و محلی ترکمن صحرا نیز برای گردشگران لذت بسیاری به جا می گذارد. از معروف ترین غذا های ترکمن صحرا می توان به چکدرمه، نان چوروک، بولامه، باستارمه، بیشمه، قاتلاما و بوروک اشاره نمود.
اقامت در ترکمن صحرا
ترکمن صحرا به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری پرطرفدار در کشور، شرایط اقامت را برای مسافران خود به خوبی فراهم نموده است. در هر کدام از شهر ها و روستا های موجود در این منطقه خانه های محلی و همین طور سوئیت هایی وجود دارد که برای اقامت های یک یا چندروزه اجاره داده می شوند. علاوه بر این اقامتگاه های بوم گردی نیز با قیمت مناسب آماده خدمت رسانی به مسافران هستند.
منبع: برترین ها