شکم گردی با لیست رنگارنگ غذاهای محلی گیلان
به گزارش مجله استخدام جدید، گیلان از قشنگ ترین استان های ایران است؛ زیبایی های طبیعی، اهمیت تاریخی، مردمان خوش برخورد و خوش خلق و البته غذاهای محلی آن باعث شده تا گیلان زیبا، دوست داشتنی و مجذوب کننده باشد. غذاهای محلی گیلان بسیار متنوع و خوش طعم هستند. عاشقان غذا که قطعا از دست پخت گیلانی ها لذت می برند. حتی آنهایی که در ردیف آدم های کم غذا قرار دارند هم در مقابل برخی از غذاهای محلی گیلان به راحتی مقاومتشان را از دست می دهند و با ولع به سر میز غذا شرفیاب حضور باقلاقاتق، ترش تره، نازخاتون، میرزاقاسمی و… می شوند. یادتان باشد، گیلان به جز این غذاهای معروف، غذاهای محلی فوق العاده دیگری هم دارد که در ادامه با آنها آشنا می شوید.
معرفی برترین غذاهای محلی گیلان
1. باقلاقاتق
باقلاقاتق از معروف ترین غذاهای محلی گیلان است. حتی اگر آن را امتحان ننموده باشید قطعا نامش را شنیده اید. این طور نیست؟ اما مواد لازم برای تهیه این غذای خوش نام چیست؟ لوبیای رشتی به همراهی سیر، شوید خشک، کره و زردچوبه می تواند تیم برنده ای تشکیل بدهد که چند-هیچ همه غذاهای اعیانی را می برد.
البته این تمام ماجرا نیست، چون بعد از اینکه مواد نام برده با هم ترکیب می شوند، تخم مرغ در نقش مهمان مهم و افتخاری مجموعه وارد بازی می گردد و تیم مذکور را به قهرمان غذاهای ساده اما خوش طعم بدل می نماید. فقط باید یادتان باشد، تخم مرغی که به سیر، شوید، کره و زردچوبه اضافه می گردد را هم نمی زنند و آن را به سادگی می شکنند و روی مواد می ریزند.
2. ترش تره
همین ابتدای کار باید اعلام کنیم که سیر عضوی جدایی ناپذیر از غذاهای محلی گیلان است. حتی اگر داخل خود غذا سیر به کار نرفته باشد، باز هم آن را در کنار غذا و بر سر سفره دیدار خواهید کرد. در ترش تره معروف گیلانی ها هم سیر وجود دارد. سیر تفت داده شده در کنار سبزی های مخصوص شمالی مانند خالواش به همراهی برنج، زردچوبه، آب و تخم مرغ به شما ترش تره جانانه ای می دهد که تا مدت ها طعمش در دهانتان باقی می ماند و بوی خوبش در مشامتان.
3. نازخاتون
بادمجان هم مانند سیر یکی از اعضای مهم سفره گیلانی هاست. بادمجان، آب انار، پیاز، گوجه فرنگی، جعفری و نعنا و گردو؛ ترکیب این مواد خوش طعم و خوش عطر به شما نازخاتونی می دهد که بعید است، آن را دوست نداشته باشید.
یکی از هنرهای آشپزی شمالی که در غذاهای محلی گیلان به راحتی دیده می گردد، هنری است که در ترکیب مواد هماهنگ با یکدیگر وجود دارد. مواد غذایی منتخب برای پخت و آماده کردن هر غذایی از نظر بو، رنگ، خاصیت و طعم به طرز عجیبی با هم متناسبند و این از نظر ما هنر ناب گیلانی هاست که می توانند به چنین ترکیبات خوش طعم و مزه ای برسند.
4. اناربیج
گوشت قلقلی دوست دارید؟ اگر پاسخ مثبت است پس باید بگوییم که بعد از امتحان کردن اناربیج به احتمال 99/99 درصد، آن را به لیست غذاهای خوشمزه زندگی تان اضافه خواهید کرد. اناربیج با تفت دادن سبزی های مخصوص گیلانی مثل خالواش درست می گردد. کافی است، سبزی های مخصوص را تفت دهید، گوشت چرخ نموده را قلقلی کنید، زردچوبه، پیاز داغ و گردو اضافه کنید و بعد اجازه بدهید که تمام این مواد در همراهی با رب گوجه فرنگی و البته رب انار با هم بپزند. زمانی که غذا کاملا جا بیفتد و پخته گردد، اناربیجتان حاضر خواهد بود. نوش جان!
5. میرزاقاسمی
میرزاقاسمی از آن غذاهای محلی گیلان است که معروفیت و آوازه اش آن قدر زیاد شده که دیگر در تمام نقاط ایران به راحتی پخته و مصرف می گردد. به قول فرنگی ها، رِسِپی این غذا یا همان دستور تهیه اش به شدت ساده است و همین موضوع در پرطرف دار بودن آن بی تاثیر نیست. کافی است، بادمجان هایتان را کبابی کنید، کمی گوجه خردشده به آنها اضافه بفرمایید و بعد در همراهی سیری که در میان گوجه ها و بادمجان ها جای خوش می نماید، تخم مرغ هایی به تعداد دلخواه به ترکیب اضافه نمایید. این می گردد همان میرزاقاسمی معروفی که پیش غذایی ناب است. از نظر ما که می توان آن را به عنوان غذای اصلی هم نوش جان کرد. دیگر انتخاب با شماست.
6. ترش واش
ترش واش هم با هنرنمایی سیر و بادمجان درست می گردد. برای آماده کردن ترش واش باید بادمجان ها را سرخ کنید، سینه مرغ را هم به همین ترتیب یعنی با سرخ کردن آماده کنید. با تعدادی سبزی خاص شمالی، سیر، حلقه های گوجه فرنگی، آب آلوچه و آب نارنج، ترش واش آماده نوش جان کردن خواهد بود. این غذا از غذاهای محلی گیلان است که هواداران دوآتشه غذاهای ترش حتما از خوردنش لذت می برند.
7. کوکوی مرغ
چخرتمه چیست؟ خچرتمه همان بادکوبه است. بادکوبه چیست؟ بادکوبه همان کوکوی مرغ گیلانی است. بله! شاید این اسامی بامزه و عجیب باشند. مثلا بادکوبه بیشتر به نام خانوادگی افراد می خورد تا نوعی غذا ولی در نهایت کوکوی مرغ گیلانی را هر چه که بنامیم، نتیجه کار، وعده غذایی بسیار خوشمزه ای خواهد بود که با مرغ های ریزریز، پیاز داغ، آب لیمو، تخم مرغ، زعفران، نمک و فلفل آماده می گردد. این مواد را باید با هم ترکیب کنید و در ماهی تابه مثل انواع کوکوهای دیگر بپزید. کوکوی مرغ گیلانی می تواند پیش غذا یا غذایی خوشمزه باشد.
8. کال کباب
باز هم بادمجان! بله باز هم بادمجان به صحنه می آید تا یکی دیگر از غذاهای محلی گیلان را به شما معرفی کند. بادمجان های کبابی، سبزی شمالی چوچاق، گردو و آب انار ترش با هم ترکیب می شوند و کال کباب را می سازند. البته بادمجان ها در کال کباب باید به خوبی کوبیده شوند و مواد دیگری که نام برده شد به آن اضافه شوند. کال کباب بسیار خوشمزه است. از آنجا که هیچ گونه عنصر حیوانی هم در پخت آن به کار نمی رود، دوستان گیاه خوار هم می توانند برای امتحان کردن آن بدون هیچ دغدغه ای قاشق و چنگال هایشان را بالا ببرند و دست به کار شوند.
9. سیرقلیه
انگار غذاهای محلی گیلان از سیر، سیر نمی شوند. رطوبت و آب وهوای خاص این استان از دلایل اصلی میل به استفاده از سیر است. سیرقلبه هم یکی دیگر از غذاهای خوشمزه ای است که در سفر به گیلان نباید آن را از یاد ببرید. سیر تفت داده شده، تخم مرغ هم زده، پختن مرغ و لپه به طور جداگانه و ترکیب اینها با هم به شما یاری می نماید تا سیرقلیه ای خوشمزه داشته باشید.
10. کباب ترش
اگر از آن دسته شکموهای کباب دوست هستید قطعا تا به اینجای لیست در پی غذایی در فضای کباب و گوشت مرغ و گوسفند بوده اید. این طور نیست؟ کباب ترش، همان کباب باب دندانی است که از خوردنش سیر نمی شوید. اگر فکر می کنید که در کباب ترش، سیر استفاده نمی گردد باید بگوییم که سخت در اشتباهید. گردوی چرخ شده، سیر و پیاز رنده شده، فلفل، رب انار، سبزیجات مخصوص خرد شده و گوشت تازه در کنار هم به شما کباب ترش خوشمزه گیلانی را تحویل می دهند. بهتر است کباب ترش روی آتش پخته گردد و البته خوب است، موادی که نام برده شد هم به مدت چند ساعت به حال خود گذاشته شوند تا طعمشان خوب به بافت گوشت برود.
11. ماهی شکم پُر
منتظرش بودید، نه؟ شمال است و ماهی های خوشمزه آن. داخل شکم ماهی سفید گیلانی را باید خالی کرد و آن را با نمک و فلفل مزه دار. حالا نوبت ترکیب داخل شکم است؛ پیاز رنده شده، گردو، رب انار، نمک و فلفل و سبزی های معطر را با هم مخلوط می کنید و داخل شکم ماهی قرار می دهید. بعد هم که دیگر باید این غذای خوشمزه گیلانی را در فِر یا تابه سرخ کنید. البته شاید این ماهی را در نقاط دیگر ایران هم می پزند ولی نکته کنکوری ماجرا در تهیه ماهی شکم پر گیلانی، این است که سبزی های معطر به کاررفته در آن فقط مخصوص خطه گیلان است. این سبزی ها شامل نعنا، گشنیز، چوچاق و خالواش است. نعنا و گشنیز که در همه جا پیدا می گردد اما چوچاق و خالواش فقط مخصوص خود گیلانی هاست.
12. مرغ ترش
مرغ، پیاز، سیر، لپه، آب نارنج، تیم جعفری-گشنیز-نعنا، حاصل ترکیب این مواد با تخم مرغی که در مرحله نهایی پخت و هنگام غلیظ شدن خورشت به آن اضافه می گردد، مرغ ترش گیلانی ها را می سازد. البته یادتان باشد که فقط ترکیب کردن این مواد با هم نیست که غذاهای گیلانی خوشمزه را می سازد بلکه فوت و فن های ظریفی هم در مسیر پخت وجود دارد که اگر با آنها آشنا نباشید، قطعا مرغ ترشتان همانی نخواهد شد که در شهرهای زیبای گیلان نوش جان می کنید.
13. اسپناساک
می توانید حدس بزنید که ماده اصلی و هسته مرکزی اسپناساک چیست؟ از روی نام غذا، نکته ای دستگیرتان نشده است؟ اگر بگوییم که اسپناساک به راحتی می تواند یکی از غذاهای محبوب ملوان زبل باشد چه؟ بله! اسپناساک با اسفناج درست می گردد. اسفناج ماده اصلی اسپناساک است و علاوه بر آن، سیر، پیاز، نعنا، هویج و البته گوشت هم در کنار سبزیجات معطر در این غذا استفاده می گردد. اسپناساک هم مقوی است و هم خوشمزه و بی تردید از برترین غذاهای محلی گیلان به شمار می رود. البته برای اسفناج دوستان!
14. کدوبره
کدوبره هم یکی دیگر از غذاهی محلی گیلان است که گیاه خواران شیفته آن خواهند شد. فقط مواد سالم و گیاهی این غذا نیست که آن را محبوب و خوردنی می نماید بلکه زمان اندکی که برای آماده سازی اش ضروری است هم علت دیگری برای جای گرفتن آن در عمق قلب گیلانی های و طرف داران غذاهای گیلانی است. کدوبره با کدو سبز، سیب زمینی، سیر، گوجه فرنگی، تخم مرغ و پیاز درست می گردد. ترکیب این مواد با هم زمان زیادی نمی گیرد اما طعم فوق العاده ای به وجود می آورد.
15. خورشت آلو
طرف داران غذاهای ملس از خورشت آلو خوششان می آید. این خورشت از خورشت های غلیظی است که حضور و وجود آب انار و آب نارنج باعث می گردد تا حسابی ترش و ملس گردد. البته باید برای تعدیل ترشی ماجرا، مانند خورشت های معروف دیگر این سبک از کمی شکر هم بهره ببرید. زعفران، پیاز، گردو، آلو و نارنج در کنار مرغ به شما خورشت آلو را تحویل می دهند. در سفرتان به گیلان، آن را از دست ندهید. شاید هم خودتان تصمیم گرفته اید که آستین ها را بالا بزنید و خورشت آلوی وطنی درست کنید. در هر حال؛ خداقوت!
نکته آخر درمورد غذاهای محلی گیلان
غذاهای محلی گیلان را شناختید؟ مواد غذایی سالم و مقوی در این غذاها به وفور استفاده می گردد و البته ترکیب طعم ها هم در آنها به شدت حرفه ای و مجذوب کننده است. باور کنید که اگر غذاهای گیلانی شانس و فرصت بیشتری برای حضور در مجامع بین المللی داشتند، الان به جای استیک، پیتزا و انواع غذاهای بین المللی معروف، ترش تره، کباب ترش و… روی میزهای رستوران های چندستاره پاریس و میلان سِرو می شد. هنوز هم دیر نشده است. با خوردن و پختن غذاهای محلی گیلانی می توان از طعمشان لذت برد و در مهمانی هایی که می روید به شناخته شدن بیشتر آنها حداقل در سطح ملی یاری کنید. بعید است کسی پیدا گردد که از عطر سبزی های محلی گیلان، بوی نارنج در غذاها و ترکیب دوست داشتنی گوجه، گردو و بادمجان با مواد مختلف لذت نبرد. شما چه فکر می کنید؟
منبع: علی بابا