آجر قزاقی، قدیمی ترین مصالح در ساخت و ساز

به گزارش مجله استخدام جدید، یکی از قدیمی ترین انواع مصالح که در ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد، آجر می باشد. آجر در انواع و اشکال مختلفی موجود بوده و در ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد. مصارف استفاده از این متریال متفاوت بوده و از بعضی به عنوان کفپوش و از بعضی دیگر به عنوان دیوارپوش و به طور کلی در ساختمان سازی استفاده می گردد. آجر را می توان نمونه ای از مصالح پر کاربرد در ساختمان سازی به شمار آورد. در این میان آجر قزاقی نمونه ای از قدیمی ترین انواع آجر در ساختمان سازی بوده و یکی از مصالح پرکاربرد در معماری سنتی به شمار می رود. در ادامه این مطلب از ما به بیان جزئیات بیش تر در خصوص این آجر خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

آجر قزاقی، قدیمی ترین مصالح در ساخت و ساز

معرفی آجر قزاقی

همان گونه که در بالا اشاره شد، آجر قزاقی نمونه ای از قدیمی ترین انواع مصالح ساختمانی در معماری سنتی به شمار می رود. این آجر با ورود قزاق ها به ایران وارد شد. از آن جایی که قزاق ها از این آجر برای ساخت سربازخانه های خود استفاده می کردند، این آجر با نام آجر قزاقی شهرت پیدا کرد. استفاده از این آجر در بناهایی که مربوط به دوره ساسانیان می باشد، زیاد به چشم می خورد.

فرم و اندازه آجر قزاقی

آجرهای قزاقی به شکل مکعب مستطیل بوده و و ابعاد تقریبی آن 10*20*5 می باشد. نمونه مکعب مربع این آجر نیز در بعضی از بناها به چشم می خورد که اندازه آن 20*20*5 می باشد. ضخامت این نمونه آجرها 3.5، 5.5 و 10 سنتیمتر می باشد. نمونه مکعب مربع این آجر به آجر ختایی قزاقی معروف می باشد. ضخامت آجرهای ختایی معمولا 4.5 می باشد. ساخت آجر قزاقی به شکل توپر می باشد. آجرهای قزاقی بر اساس ابعاد به انواع کامل، نیمه و پلاک تقسیم بندی می شوند.

رنگ آجر قزاقی

آجرهای قزاقی از تنوع رنگی بالایی برخوردار می باشند. در ساخت این گونه آجرها از هیچ رنگ شیمیایی استفاده نمی گردد و رنگ آن به میزان حرارت و زمان پخت در کوره آجر پزی بستگی دارد. از جمله رنگ های آجرهای قزاقی می توان به رنگ های زرد، خاکی، قرمز، اخرائی، پوست پیازی و حنائی اشاره نمود.

ویژگی های آجر قزاقی

از جمله ویژگی های آجر قزاقی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • آجرهای قزاقی از استحکام بالایی برخوردار می باشند.
  • آجرهای قزاقی احتیاج به شستشو نداشته و آلودگی دیرتر به آن نفوذ می نماید.
  • این گونه آجرها دارای سوراخ نبوده و به صورت یکدست و یکپارچه می باشند.
  • از ویژگی های مهم این گونه آجرها می توان به عدم شوره زدن آن ها اشاره نمود.
  • رنگ آجرهای قزاقی ثابت می باشد و تغییر رنگ نمی دهند.
  • آجرهای قزاقی در برابر یخبندان از خود مقاومت نشان می دهند.
  • این آجرها از توانایی نگهداری از گرما و سرما در محیط برخوردار می باشند.
  • قیمت آجرهای قزاقی با توجه به سایز و رنگ آن ها متفاوت می باشد.

نحوه فراوری آجر قزاقی

روش فراوری این گونه آجرها به دو شکل صنعتی و سنتی صورت می گیرد. ماده اصلی در فراوری آجر قزاقی خاک رس می باشد. برای فراوری این آجر در ابتدا خاک رس سرند شده را به گل تبدیل می نمایند. در روش سنتی این گل در قالب های چوبی ریخته شده و در زیر آفتاب خشک می شوند و سپس درون کوره قرار می گیرند. در روش صنعتی این گونه آجرها با استفاده از دستگاه قالب گیری شده و در کوره های آجر پزی قرار داده می شوند. سپس آجرها در معرض حرارت استاندارد قرار گرفته و پخته می شوند. رنگ این گونه آجرها با توجه به چگونگی قرارگرفتن آن ها در برابر حرارت و مدت زمان پخت آن ها تغییر می نماید.

کاربرد آجر قزاقی

آجرهای قزاقی کاربردهای متفاوتی دارند. از آن جایی که این گونه آجرها از استحکام بسیار بالایی برخوردار می باشند، از گذشته استفاده از آن ها در ساخت و ساز به چشم می خورد. با توجه به این که آجرهای قزاقی از تنوع رنگی بالایی برخوردار هستند، امروزه از آن ها در ساخت نمای ساختمان نیز استفاده می گردد. هم چنین این ویژگی سبب شده است که از این آجر در نمای داخلی و در تلفیق با طراحی مدرن نیز استفاده گردد. برای مثال می توان از آجر قراقی برای تزئین دیوار شومینه استفاده کرد. به کارگیری این محصول در ترمیم و بازسازی ساختمان و منازل نیز صورت می گیرد.

منبع: ساختمانچی
انتشار: 13 اسفند 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: estekhdamjadid.ir شناسه مطلب: 732

به "آجر قزاقی، قدیمی ترین مصالح در ساخت و ساز" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آجر قزاقی، قدیمی ترین مصالح در ساخت و ساز"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید