دنیا متفاوت نیازمند کتاب هایی متفاوت
به گزارش مجله استخدام جدید، به گزارش خبرنگاران ، به نقل از روابط عمومی انجمن نویسندگان کودک و نوجوان هر سال در روز دوم آوریل، برابر با 14 فروردین همزمان با تولد هانس کریستین اندرسن، نویسنده پُرآوازه دانمارکی، بسیاری از کشورهای عضو دفتر بین المللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) از جمله ایران، روز جهانی کتاب کودک را جشن می گیرند. هدف از برگزاری این برنامه، گسترش فرهنگ کتاب خوانی و ایجاد علاقه به مطالعه کتاب در بچه ها و نوجوانان است تا خلاقیت و تخیل شان رشد کند و بارور گردد.
این گزارش حاکی است هرساله به همین مناسبت یکی از فعالان حوزه ادبیات کودک و نوجوان پیغامی را در دورهمی نوروزی انجمن نویسندگان کودک و نوجوان تهیه نموده و در حضور سایر اعضا می خواند که سال جاری به دلیل همه گیری بیماری کرونا این ملاقات عصر روز چهارم اردیبهشت به صورت مجازی برگزار گردید.
متن پیغام محبوبه نجف خانی به مناسبت روز دنیای کتاب کودک به این توضیح است:
آنگاه که کتاب می خوانیم، روح ما به پرواز درمی آید؛ وقتی می نویسیم، انگشتان ما آواز سر می دهند... آنگاه که واژه ها را با یکدیگر سهیم می شویم، صداهای ما به موسیقی آینده بدل می شوند، به صلح و شادمانی و دوستی و ترانه امید.
بخشی از پیغام روز دنیای کتاب کودک 2021 نوشته مارگریتا انگل، نویسنده کوبایی- آمریکایی.
در ابتدای همه گیری کرونا، شاید احساس بیشتر ما این بود که اسیر کابوس شده ایم و در دنیایی غیرواقعی زندگی می کنیم، دنیایی که مثل کتاب ها و فیلم های ترسناک و علمی تخیلی، واقعیت با تخیل درهم آمیخته شده اند. تصور می کردیم به زودی این کابوس تمام می گردد و دوباره به دنیای واقعی برمی گردیم. اما اینگونه نشد. مایی که مدام در شتاب بودیم و بی آنکه متوجه باشیم بخشی از دنیای مان از ما می گریختند، حالا دچار سکون شده بودیم. رفته رفته پی بردیم که این ویروس عجله ای برای رفتن ندارد. آمده است که بماند. پس باید روش جدیدی برای زیستن انتخاب می کردیم. و اجباراً مسیری را انتخاب کردیم که از سال ها پیش کارشناسان به ما هشدار داده بودند. اینکه اگر بچه ها جذب فضای مجازی شوند، از کتاب و کتاب خوانی دور خواهند شد. اما اکنون فضای مجازی تنها راه ارتباطی همه انسان ها با یکدیگر بود.
عجیب اینکه، در کنار فضای مجازی، کتاب همچنان صندلی پیشین خود را حفظ کرد. آمار کتاب خوانی پایین نیامد. حالا که به خاطر دورکاری زمان بیشتری را با فرزندانمان در خانه می گذراندیم، فرصتی طلایی برای کتاب خوانی بود. چون با خواندن داستان می توانستیم با بچه هامان مدتی از فضای پُرالتهاب کنونی فاصله بگیریم و در دنیای خیال غرق شویم، به فضاهای آرامش بخش و لذت بخش برویم، ماجراجویی کنیم و با کوله باری از تجربه به دنیا واقعی بازگردیم.
همه ما با خواندن هر کتاب درخود احساس تغییر می کنیم. در این مدت بچه ها و نوجوانان با خواندن کتاب و استفاده از فضای مجازی بسیار تغییر نموده و باتجربه تر شده اند و احساسات، نیازها، آرزوها و کلاً دیدگاهشان تغییر نموده اند. حالا ما با نسلی متفاوت تر و مطلع تر از قبل روبه رو هستیم که از دریچه ای تازه به دنیا می نگرد. از این رو، شاید بسیاری از کتاب های قبلی دیگر چندان جوابگوی نیازهای فعلی آنها نباشند.
کارشناسان تعلیم و تربیت پیشنهاد می نمایند با توجه به درد مشترکی که همه مردم دنیا با آن درگیر هستند، بهترین فرصت است تا نویسندگان برای بچه ها و نوجوانان داستان هایی با موضوعاتی متنوع تر و متفاوت تر بنویسند. موضوعاتی چون، آشنایی با نژادها و فرهنگ های گوناگون، پذیرش دیگران، همدلی با انسان ها و طبیعت. بدون تردید، شرایط موجود مسئولیت پدیدآورندگان ادبیات کودک و نوجوان را سنگین تر می نماید. امیدوارم بتوانیم همپای این نسل تازه و مطلع پیش برویم و از آنها جا نمانیم.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران