آشتیانی: دولت رایزنان بازرگانی را مورد بی مهری قرار داد ، پارامتر های انتخاب رایزن بازرگانی و کشور هدف چیست؟
به گزارش مجله استخدام جدید، معاون اسبق وزارت صمت گفت: به کار انداختن ظرفیت های خالی تجارت ما با کشور های دیگر فقط نیازمند هوشمندی و مدیریت درست این عرصه است که بتوانیم در جهت افزایش مراودات اقتصادی اعم از صادرات و واردات دستاورد های خوبی داشته باشیم.
گروه مالی خبرنگاران، معاون توسعه بازار های صادراتی سازمان توسعه تجارت از اعزام پنج رایزن بازرگانی از ایران به مقصد کشور های روسیه، چین، آذربایجان، ارمنستان و عمان خبر داد، ضمن اینکه مطرح کرد سال گذشته بیش از دویست و پنجاه فرد برای فعالیت به عنوان رایزن بازرگانی متقاضی بودند که تا امروز پنج فرد واجد شرایط انتخاب شدند و امیدوار هستیم که تا اواسط اردیبهشت ماه سال جاری به کشور های معین شده دیگر هم اعزام شوند. در حالی قرار است سال جاری به چند کشور اعلام شده و مقاصد بیشتری برای ماه های آینده رایزن بازرگانی اعزام شود که مسوولین امر به موضوع همکاری آن ها با وزارت خارجه، وزارت صمت و ویژگی های افراد انتخاب شده به عنوان رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران اشاره ای نشده است. به هر حال خبر اعزام رایزن بازرگانی خبر خوبی است، اما رعایت همه نکات در این موضوع که نتیجه آن به تسهیل تجارت خارجی بیانجامد موضوع مهمی است. دانشجو در مصاحبه با امیر رضا واعظ آشتیانی؛ معاون اسبق وزارت صمت موضوع اعزام رایزن بازرگانی و چند و، چون آن را مورد بحث و بررسی قرار داده است که در ادامه مشاهده می کنید.
امیر رضا واعظ آشتیانی در خصوص اعزام پنج رایزن بازرگانی به چند کشور منطقه ای واکنش نشان داد و گفت: بحث رایزن مالی یا رایزن بازرگانی موضوع جدیدی در دنیا نیست که در سال های اخیر شکل گرفته و انجام شده باشد، بلکه این موضوع در میان کشور های دنیا حتی در دهه های گذشته در کشور های زیادی مثل کشور های اروپایی انجام می گرفته، یعنی اصولا کشور ها سعی می کردند غیر از اعزام سفیر، افرادی را به عنوان رایزنان بازرگانی به کشور های مختلف گسیل کنند.
وی در این باره خاطر نشان کرد: از این جهت می توان گفت کشور های دنیا به اعزام رایزن بازرگانی جهت تسهیل تجارت فی مابین و باز کردن راه های صادراتی و استفاده بهتر از ظرفیت های مالی خود توجه زیادی مبذول داشته و دارند.
وی اضافه کرد: اعزام رایزن بازرگانی در ایران نیز در مقاطع مختلفی مورد توجه قرار گرفته و در برخی دولت ها با بی مهری هایی روبرو شده است، ضمن اینکه وزارت خارجه و وزارت بازرگانی پیشین یا وزارت صمت کنونی، مسوول گزینش و اعزام رایزنان بازرگانی به کشور های خارجی هستند، از سوی دیگر اصولا محل کار رایزن بازرگانی اعزامی از جمهوری اسلامی ایران در سفارت جمهوری اسلامی ایران واقع شده است.
معاون اسبق وزارت صمت در پاسخ به این سوال که مهمترین وظایف رایزن بازرگانی چیست گفت: مهمترین وظیفه رایزن بازرگانی، شناسایی امکانات و منابع طبیعی کشور خود و نیاز های کشور هدفی است که به آنجا اعزام می شود، درعین حال رایزن بازرگانی موظف به شناسایی و کسب شناخت همه جانبه از ظرفیت های مالی و طبیعی کشور خود است تا به واسطه این موارد بتواند در امر واردات مورد نیاز کشور و صادرات به کشور هدف مقدمات لازم را ایجاد و زمینه های کار را برای صادر کنندگان و وارد کنندگان تسهیل کند تا تجارت و تعامل مالی که صورت می گیرد، کار کاملاً حرفه ای و بازرگانی در حوزه مربوطه باشد.
وی دراین باره توضیح داد: نکته مهم، تلاش رایزن بازرگانی برای انعقاد قرارداد ها و تفاهم نامه های بازرگانی است، یعنی رایزن بازرگانی موظف به بستر سازی برای رقم زدن پروتکل های مالی بین کشور خود و کشور های دیگر است، تا رایزن بازرگانی دراین جهت زمینه همکاری بین دو کشور را در بخش تولید و بازرگانی ایجاد کند و از طریق سفارتخانه مربوطه، پروتکل های بین کشور خود و کشور مقصد را به منصه ظهور برساند تا در نهایت با سفر مسوولین بلند پایه و تجار به کشور های طرف تجارت زمینه برای انعقاد قرارداد های تجاری میان مدت و بلند مدت فراهم شود.
واعظ آشتیانی در این باره توضیح داد: وقتی پروتکل ها به تصویب می رسد از آن زمان به بعد کار برای صنعتگر، تولیدکننده، بازرگان و حتی سرمایه گذار تسهیل می شود، چرا که در پروتکل ها این موارد لحاظ شده که مثلا کشور میزبان چه امتیازاتی برای بازرگانان و سرمایه گذاران ما در کشور خود در نظر گرفته است در نتیجه اعزام رایزن بازرگانی به کشور های مختلف موضوع حائز اهمیتی است.
معاون اسبق وزارت صنعت معدن و تجارت درخصوص عملکرد دولت های آقای روحانی در موضوع استفاده از ظرفیت رایزن بازرگانی خاطر نشان کرد: با اینکه اعزام رایزن بازرگانیِ کار بلد موضوع مهمی برای رشد و توسعه اقتصاد هر کشوری محسوب می شود، اما در عمل در دولت های یازدهم و دوازدهم شاهد بی اهمیتی دولتمردان نسبت به اعزام رایزن بازرگانی بودیم، ضمن اینکه وزرات خارجه در سال گذشته به دلیل محدودیت های ارزی رایزنان بازرگانی را به کشور فراخواند و کشور را از داشتن رایزن بازرگانی در خارج محروم کرد. قطعا اگر مسوولان وزارت خارجه نبود رایزن بازرگانی را موضوع مهمی نمی دانند باید معاونت مالی وزارت امور خارجه را هم تعطیل می کردند.
امیر رضا واعظ آشتیانی دراین باره خاطر نشان کرد: نکته مهمتر در وزارت خارجه این است که برای وجود افراد متفرقه ای که برای این کشور چه در زمینه سیاسی یا مالی در وزارت خارجه کاری نمی کنند، پول و اعتبار وجود دارد، اما دولت قادر به پرداختن هزینه رایزنان بازرگانی خود نیست و از کمبود هزینه های مالی شکایت می کند! این موضوع واقعاً معمای بزرگی است که مسوولین مربوطه حتما باید جوابگوی افکار عمومی باشند.
وی در این باره توضیح داد: بنده از کنندگان مجلس شورای اسلامی متعجب هستم که چرا نسبت به این موضوع، موضع صحیحی اتخاذ نکردند و در برابر دولت نایستادند که با بازگرداندن رایزنان بازرگانی به توسعه تجارت کشور لطمه وارد نکند؟ به هر حال موضوع اعزام و تربیت رایزنان بازرگانی نخبه، فعال و کاربلد از سوی وزارت صمت و وزارت خارجه مغفول واقع شده است، اما اینکه بعد از مدتی مسوولین سازمان توسعه تجارت از اعزام پنج رایزن بازرگانی به کشور های روسیه، چین، عمان، آذربایجان و ارمنستان خبر داده اند خوب است و جای خوشحالی دارد، اما باید به این سوال پاسخ دهند که کشور های انتخاب شده با چه فاکتور ها و پارامتر های انتخاب شده اند؟ اگر دولت معتقد به شفاف سازی است در این زمینه باید برای تنویر افکار عمومی، تجار و سرمایه گذاران به صورت شفاف اعلام کند که در این کشور ها چه ویژگی هایی دیده و تشخیص داده شده که قرار است نیمه های اردیبهشت ماه سال جاری، پنج رایزن بازرگانی به این کشور ها اعزام شوند؟
معاون اسبق وزارت صمت درخصوص اینکه با ظرفیت های گسترده خود می توانیم با بسیاری از کشور ها در تعامل مالی و تجاری باشیم گفت: خوشبختانه ایران از ظرفیت های بسیاری برای ارتباط و تعامل با کشور های مختلف دنیا برخوردار است، بنابراین به غیر از اروپا باید به ظرفیت های خالی که در کشور های آسیایی، آفریقایی و بسیاری از کشور های دور دست داریم توجه و برای فعال سازی آن ها با استفاده از اعزام رایزنان بازرگانی کاربلد، بسیاری از پتانسیل های مالی خود به نحو مطلوب استفاده کنیم. به کار انداختن ظرفیت های خالی تجارت ما با کشور های دیگر فقط نیازمند هوشمندی و مدیریت درست این عرصه است که بتوانیم در جهت افزایش مراودات مالی اعم از صادرات و واردات که عمدتاً امیدواریم بیشتر جنبه صادراتی داشته باشد تا وارداتی، شاهد دستاورد های خوبی باشیم.
منبع: خبرگزاری دانشجو