طعم دهنده های خوشمزه اما پرکالری
به گزارش مجله استخدام جدید، شیرهای طعم دار جایگزین مناسب آب میوه های صنعتی و نوشابه های گازدار برای بچه ها هستند.
شیر یک پروتئین کامل است که 9 اسید آمینه ضروری بدن را تأمین می کند و محصولی مشابه آن با همین ارزش غذایی به سختی در محصولات دیگر یافت می شود. با این حال وجود آن در سبد غذایی خانواده برای برخی افراد و به خصوص بچه ها منوط به افزودن طعم دهنده هاست. درهمین زمینه به بررسی نظرات کارشناسان در باره مصرف این طعم دهنده ها می پردازیم.
شیر طعم دار یا هیچ شیری!
مطالعات اخیر نشان داده است میزان مصرف شیر در بچه های که شیر طعم دار می نوشند بیشتر است به همین دلیل برخی معتقدند ممنوعیت شیر طعم دار می تواند تأثیر معکوس داشته باشد و موجب شود بچه ها و نوجوانان در معرض خطر کمبود مواد مغذی قرار بگیرند.
به گفته متخصصان صنایع غذایی، مهم ترین تفاوت شیرهای طعم دار با شیرهای معمولی در میزان بالای شکر افزوده شده هنگام تهیه یا فراوری آن هاست. به طور کلی در شیرهای طعم دار دو نوع قند یافت می شود: شکر طبیعی (لاکتوز ، موجود در شیر ساده) و شکر اضافه شده (معمولاً با درصد فروکتوز بالا) منصور رضایی متخصص علوم تغذیه و رژیم درمانی در این باره به شفا آنلاین گفت: موادی مانند چای، قهوه، نسکافه و کاکائو ماده ای به نام اگزالات دارند که در صورت ترکیب شدن با شیر مانع جذب کلسیم می شود و احتمال این که مصرف همزمان آن با شیر، جذب پروتئین و آهن را هم مختل کند، وجود دارد. بنابراین در مصرف آن باید جوانب احتیاط را رعایت کرد.
شیر طعم دار طبیعی
اما همان طور که می دانیم بسکمک از افراد و به ویژه بچه ها، رابطه خوبی با طعم شیر ندارند. روان شناسان معتقدند که ذائقه کودک در برابر غذا اغلب از شش ماهگی تا حدود 15ماهگی شکل می گیرد. با توجه به این مسئله که اسانس های افزوده شده به شیر حاوی مواد شیمیایی است که می تواند سلامت کودک را به خطر بیندازد، بهتر است توجه بیشتری به شکل گیری ذائقه کودک داشته باشیم .هرچند طبق نظر مهندسان صنایع غذایی شیرهای طعم دار، مزه خود را به کمک مقداری اسانس، کنسانتره طبیعی میوه، آب میوه های طبیعی، رنگ های طبیعی یا پودر کاکائو به دست می آورند و این افزودنی ها بر اساس استانداردهای موجود در صنایع غذایی به کار می فرایند و هیچ مسئله ای برای سلامتی افراد ایجاد نمی کنند. بهتر است افرادی که با طعم شیر ساده مشکل دارند، برای پیشگیری از دیابت و اضافه وزن، شیر را به شکل خانگی و طبیعی طعم دار کنند.
محدودیت مصرف شیر طعم دار
اگر مادر با انتخاب موادغذایی متنوع، طعم های متفاوتی را به کودک خود بچشاند، می تواند او را به مصرف موادغذایی مختلف عادت دهد، اما چنان چه کودک، عادت مصرف خوراکی های شیرین را کسب کند که لذت بخش ترین طعم برای اوست، به بقیه طعم ها احساس خوبی نخواهد داشت و درنتیجه شیر سفید بدون طعم نیز برایش جذابیتی ندارد .به توصیه دکتر آری براون ، متخصص اطفال استفاده از شیرهای طعم دار در صورتی که به طور مداوم در رژیم غذایی کودک گنجانده نشود مسئله ای ایجاد نخواهد کرد اما جایگزین کردن دایمی این نوع شیرها با شیر معمولی کار درستی نیست و در درازمدت عوارض ناشی از مصرف بالای چربی و شکر موجود در این محصولات خودنمایی خواهد کرد. او می گوید: محدودیت مصرف شیرهای طعم دار برای افرادی که زمینه ارثی ابتلا به دیابت دارند و بچه های که دچار اضافه وزن هستند، بیشتر از دیگران است.
شیر طعم دار یا نوشابه!
از طرفی برخی محققان با مطرح کردن این پرسش از مصرف شیرهای طعم دارحمایت می کنند: زمانی که افراد مختلف و به ویژه بچه ها با مصرف آب میوه صنعتی و نوشابه کالری زیادی وارد بدن شان می کنند آیا ترغیب کردن آن ها به نوشیدن شیرهای طعم دار به عنوان تنها فراورده لبنی که در طول روز مصرف می کنند،گزینه بهتری نیست؟ شیر یک منبع عالی تغذیه ای و حاوی مقادیر قابل توجهی کلسیم ، پروتئین و ویتامین است حتی اگر شیر شکلات به عنوان یکی از انواع شیرهای طعم دار در مقایسه با شیر ساده، در هر وعده دارای 20 کالری قند اضافی باشد.
این درحالی است که متخصصان تغذیه همواره درباره مصرف قندهای افزوده هشدار می دهند و معتقدند: میزان قند موجود در شیر شکلات دار 5/1تا 2 برابر بیشتر از شیر گاو ساده است و طبق توصیه مقامات بهداشتی مقدار قند مصرفی برای یک فرد بزرگ سال باید کمتر از 10 قاشق چای خوری شکر باشد که یک فنجان (240 میلی لیتر) شیر شکلات با سه قاشق چای خوری شکر اضافه شده،حجم زیادی از این مقدار را دربرمی گیرد و مصرف بیش از حد آن با افزایش وزن و بیشتر بیماری های مزمن مانند دیابت نوع 2 ، بیماری های قلبی و حتی انواع خاصی از سرطان ها ارتباط دارد. راه کاملاً سالم و مطمئن نوشیدن شیر طعم دار، تهیه آن با مواد طبیعی مثل خرما، عسل، پوره میوه ها یا میزان بسیار کمی از شکر در خانه است.همچنین گفتنی است که ارزش پروتئینی شیر با اضافه کردن غلات، مغزها، خرما، کشمش و مویز افزایش می یابد. بر اساس علم تغذیه ترکیب شیر با میوه های طبیعی مانعی ندارد و بهتر است والدین به بچه ها شیرمیوه طبیعی بدهند یا از دیگر مواد لبنی برای تامین کلسیم مورد نیاز بدن کودک استفاده کنند تا این که به آن ها شیرهای طعم دار بدهند. البته بهترین ترکیبات برای طعم دادن به شیر، ترکیب شیر با عسل، شیر با خرما و شیر با موز است، همچنین می توان شیر را با میوه های دیگر هم ترکیب کرد و در مواقعی که کودک تمایلی به خوردن شیر معمولی ندارد و از دیگر منابع تامین کننده کلسیم هم مصرف نمی کند، می توان از ترکیب شیر با پودر کاکائو به میزان متوسط و کم شیرین برای تغذیه کودک استفاده کرد.
نویسنده: مهدیس مرادیان / خبرنگار
منابع: chicagotribune وhealthline
منبع: همگردی