گزارش رسمی اومیکرون در 31 کشور
به گزارش مجله استخدام جدید، رییس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه وقتی که اُمیکرون را در چهارگوشه دنیا می بینیم، به این معناست که این ویروس توسعه دارد، گفت: باید توجه کرد که این آمار ها واقعی نیستند و شناسایی موارد به نظارت، پایش ژنتیکی کشور ها و ... بستگی دارد؛ بنابراین مطمئنا تعداد موارد ابتلا به اُمیکرون بیش از این است.
دکتر علیرضا ناجی در مصاحبه با ایسنا، درباره ویژگی های واریانت اُمیکرون ویروس کرونا، گفت: در حال حاضر اطلاعات زیادی از سویه اُمیکرون نداریم و به نوعی با یک خلاء اطلاعاتی درباره اُمیکرون، مواجهیم؛ بنابراین باید زمان بگذرد تا مطالعات، تصویرسازی های معمول و آزمایشات لازم، انجام گردد تا بتوان درباره اینکه این سویه چقدر می تواند انتقال پذیری بالایی داشته باشد، چقدر می تواند بیماری شدیدتری بدهد و چقدر می تواند از سیستم ایمنی گریز کند، اظهار نظر کنیم.
گزارش اُمیکرون در 31 کشور
وی اضافه کرد: البته آنچه که معین است، توسعهی است که این ویروس در سراسر دنیا پیدا نموده است؛ به طوری که اکنون 31 کشور آن را گزارش نموده اند و379 مورد ابتلا به اُمیکرون رسما اعلام شده است که مطمئنا اندازه موارد بیش از این تعداد است. به عنوان مثال نمونه ای که در بلژیک مثبت شد، مربوط به مسافری بوده که از مصر به این کشور رفته بود؛ بنابراین مصر هم با اینکه موردی را گزارش ننموده، اما احتمالا باید این ویروس را داشته باشد. در حال حاضر اُمیکرون در همه قاره های دنیا گزارش شده است. به تازگی هم در برزیل دو مورد ابتلا به کرونای اُمیکرون را شناسایی و اعلام کردند و از میان کشور های همسایه ایران در عربستان و امارات نیز این واریانت شناسایی شده است.
چرایی غیرواقعی بودن آمار های اومیکرون
ناجی تاکید نمود: البته باید توجه کرد که این آمار ها واقعی نیستند و شناسایی موارد به نظارت، پایش ژنتیکی کشور ها و ... بستگی دارد. مطمئنا تعداد موارد ابتلا به اُمیکرون بیش از این است. وقتی که آن را در چهارگوشه دنیا در قاره های آسیا، اروپا، آمریکای جنوبی و شمالی و آفریقا می بینید، به این معناست که این ویروس این مزیت را دارد که پخش گردد و توسعه یابد. به همین علت هم خطرناک است و باید نسبت به آن توجه داشته باشیم.
ساده انگاری کردن و اعلام اینکه این واریانت بیماری زیادی نمی دهد، که امیدواریم اینطور باشد، درست نیست. باید توجه کرد که آنقدر این واریانت نگران نماینده بود که با وجود عمر کوتاهی که از شناسایی آن گذشت، سازمان دنیای بهداشت جلسه اضطراری گذاشته و آن را به عنوان واریانت نگران نماینده، در کنار بتا، گاما و دلتا تقسیم بندی کردند؛ بنابراین اگر در این زمینه ساده انگاری و سهل انگاری کنیم، ممکن است پشیمان شویم.
ورود اومیکرون به ایران دور از انتظار نیست
وی گفت: در عین حال خیلی دور از فکر نیست که واریانت اُمیکرون وارد ایران شده باشد، اما هنوز آن را شناسایی ننموده باشیم. باید توجه کرد که موارد اُمیکرونی که در کشور هایی مانند هلند یا هنگ کنگ و ... گزارش شده است، از نظر زمان نمونه برداری از بیماران، حتی از آفریقا هم جلوتر است. جالب است که منشاء این واریانت را از آفریقا می دانیم و گزارش های زیادی هم از آفریقای جنوبی و کشور های جنوب آفریقا مبنی بر شناسایی این واریانت شده است، اما گستردگی این ویروس باتوجه به زمان هایی که می بینیم، احتمالا بیش از این است و باید جدی گرفته گردد.
فرار قوی تر اومیکرون از سیستم ایمنی نسبت به دلتا
ناجی با بیان اینکه آنچه معین است، این است که این واریانت گستردگی بالایی دارد، گفت: باتوجه به موتاسیون های زیادی که در این ویروس ایجاد شده، با مدل سازی های کامپیوتری که انجام دادند، به نظر می رسد که احتمالا مسری بودنش، نسبت به سویه ووهان بیشتر است. درباره گریز از سیستم ایمنی هم به نظر می رسد که واریانتی باشد که بتواند به خوبی از سیستم ایمنی گریز کند. از این نظر شاید از دلتا هم بالاتر باشد، اما درباره اندازه بیماری زایی آن باید دو تا سه ماه صبر کرد تا اطلاعات لازم جمع آوری گردد.
درباره مقاومت این واریانت به واکسن هم شرکت های واکسن سازی و محققین مختلف منتظر هستند تا سرم های فاز نقاهت افرادی که به اُمیکرون مبتلا شدند را به دست آورند و اعلام کردند که دو تا سه هفته دیگر نتایج اولیه مربوط به این مورد هم استخراج می گردد. بنابرین برای شناخت دقیق تر این واریانت باید صبر کنیم.
درست است که اعلام شده هنوز بیماری وخیمی از این واریانت شاهد نبودیم، اما وقتی یک ویروس توسعه یابد و گروه های سنی با ریسک بالاتر را هم درگیر کند، می تواند مشکل زا باشد و در آن موقع می توانیم متوجه شویم که وضعیتش به چه صورت است.
ناجی در پاسخ به اظهاراتی مبنی بر سه تا پنج برابر بودن قدرت سرایت اُمیکرون نسبت به دلتا، گفت: به نظر نمی آید که چنین چیزی درست باشد. همچنان باتوجه به اطلاعاتی که داریم به نظر می آید که قدرت سرایت دلتا بیش از اُمیکرون است. البته باید صبر کرد و دید که در این رقابت کدام یک از این واریانت ها می تواند برنده گردد.
در عین حال از روی موتاسیونی که در اُمیکرون وجود دارد، به نظر نمی رسد که قدرت سرایتش بالاتر از دلتا باشد، اما می توان گفت که به احتمال قوی اُمیکرون از نظر فرار از سیستم ایمنی از دلتا قوی تر است.
اومیکرون و انتها کرونا؟
وی درباره بعضی اظهارات مبنی بر ضعیف بودن واریانت اُمیکرون و انتها کرونا با این سویه، گفت: شواهدی مبنی بر چنین اظهارنظری نداریم. ویروسی مانند اُمیکرون دارد تمام دنیا را می گیرد و تعداد مواردی که در آفریقای جنوبی از اُمیکرون شناسایی می گردد، بالاتر از واریانت های دیگر بوده و موجی از افزایش بستری در آفریقای جنوبی ایجاد شده است. البته آن ها واکسیناسیون شان بسیار کمتر از کشور ما است. به همین علت تاکید بر واکسیناسیون بیشتر می کنیم.
لزوم تشویق مردم به تزریق واکسن با قانون گذاری
ناجی گفت: اکنون ما هم در کشور در زمینه واکسیناسیون به یک حالت بطئی رسیدیم و درصد واکسیناسیون مان خیلی بالاتر نمی رود و سرعتش بالا نیست؛ بنابراین باید افراد را تشویق کرد و حتی قوانینی مشخص کرد که منجر به اجبار به واکسیناسیون گردد. این موضوع در همه جای دنیا وجود دارد که شامل همان اعمال محدودیت های اجتماعی است و اینکه اگر فردی بخواهد به یک مکان عمومی رود، باید کارت واکسن داشته باشد یا بسیاری از جا ها تمدید قراردادشان را منوط به واکسن کردند و ... این ها اقداماتی است که البته برای انسان ها زیبنده نیست، اما واقعیت این است که باید این کار انجام گردد.
زیرا سلامت عمومی در خطر است و واریانت هایی که ایجاد می گردد، واریانت هایی هستند که در جوامعی ایجاد می شوند که نه اقدامات خاصی برای محدود کردن چرخش ویروس انجام دادند و نه برنامه درستی برای واکسیناسیون دارند. در عین حال این موضوع نشان می دهد که تمام دنیا باید به هم یاری نمایند تا از پیدایش این واریانت ها پیشگیری نمایند.
منبع: فرارو